Lathund för Packlista

Först gången på ett lajv? Eller vill du bara använda en enkel lathund? Här följer en lista på saker som den genomsnittliga lajvaren behöver för att ha en trevlig och trygg upplevelse.

 • Dina kläder och utrustning som du kommer bära under lajvet. De ska såklart se ut som att höra hemma på lajvet, med inga moderna material för synliga. Tänk på att det kan bli gassande sol eller kallt och ruggigt regn, så olika lager och ombyten är mycket bra saker att ha med sig.

 • Bra skor. Alla vill ju såklart ha de finaste näbbskorna, men om du inte har varit på ett lajv så ska du tänka på följande saker: Du ska kunna gå och stå länge i dessa skor. Du kanske kommer gå i skogen och riskera bli blöt. Det kan bli kallt eller myggigt. Därför kan det vara en bra idé att ha subtila, intetsägande kängor eller sandaler med tjocksockar.

 • Liggunderlag, sovsäck, kudde - och filtar som du kan dölja allt modernt med. På natten spelar det mindre roll i mörkret, men det är alltid mer trevligt med yllefiltar än plastiga sovsäckar och Kalle Anka-kudden. En generell regel för att hålla sig varm om natten, om du vill sova med bara filtar, är att du vill ha minst tre filtar i ylle eller annat fluffigt material.

 • Underställ, till när du ska sova. Det kan bli nollgradigt om kvällarna. En generell regel är att ylle håller dig varm, medan bomull får dig att svettas och sedan kylas ned när du vill vara varm.

 • Mat. Maktens hjul kommer bjuda på en rejäl lunch, men frukost, middag och fika däremellan är otroligt viktiga för att du ska orka. Fundera ut vad du vill laga, den enklaste maten vinner oftast! Lägereldar får endast tändas på förutbestämda platser som arrangörer har godkänt. Mat som kan ätas som den är, exempelvis bröd, ost och korv är klassiker.

 • Vätskebehållare. Om det är ett vattenskinn eller ett krus att dricka ur är upp till dig, men på lajv så förlorar du mer vätska än vad du kanske är van vid - så var beredd att dricka. En vattenbehållare som går att bära med sig utan att du har den i handen är bra till turer i skogen.

 • Det kommer finnas Första Hjälpen på plats, men ta med dig all sjukvård du tror att precis du kommer att behöva. Skavsårsplåster, allergitabletter, och så vidare.

 • En påse eller behållare för lajv-viktiga föremål. Kontrakt, märkliga ringar och lite fickpengar är alla saker som är svåra att bära i händerna överallt, så ta med dig något med en Inlajvssymbol fastsydd på.

 • Det kommer inte finnas någon tillgång till el på området. Om du absolut måste kunna ha tillgång till en mobil så är en laddstation någonting att ha.

 • Offlajvpapper (Det kan vara ett papper eller en fin liten noteringsbok) för att kunna påminna dig om saker som har med lajvet att göra utan att behöva rådfråga din mobil, samt anteckna tankar och viktig information.

 • Har du kontaktat personen som du har som kontaktperson (När du anmäler dig vill vi att du ger oss kontaktuppgifter till närmast anhöriga) och sagt åt dem att de är det, och var du är/vad du gör? Gör det!