Ditt första lajv?

Aldrig lajvat förut, men nyfiken och intresserad? Vad kul! Lajv ligger oss varmt om hjärtat, och hoppas här kunna koka ned vad lajv är och vad som gör det möjligt. Har du några frågor först kanske, typ som: "Men kan -jag- lajva? Jag som är x, y och z?" Svaret är enkelt: Ja. Du kan lajva! Människor av alla dess slag är med på lajv, gamla som unga, stora som små, pratglada som tystlåtna, äventyrliga som bekväma. Det fina med lajv är att vem som helst kan vara med, och det viktiga är inte vem du är i verkligheten, utan vem du vill vara. Kasta av dig de kedjor som är normer och förväntningar, eller gräv ned dig djupt i en power-fantasy där du får vara precis på det sätt som du drömt om!

Men vad är då lajv? Lajv kan beskrivas som interaktivt rollspel eller levande teater. Vi bestämmer oss för en slags historia, en setting, och antar sedan roller för att spela ut det scenario som angetts. Går det att lajva i princip dig själv som försiktigt utforskar en annorlunda miljö och olika personer som springer runt med knasiga uppdrag? Absolut! Kan du bestämma dig för en roll som är helt annorlunda från hur du själv är som har för sig massa spännande uppgifter, intensivt diskuterar med andra coola roller, och utforskar den miljö vi arrangörer jobbat på att sätta upp? Givetvis! Om du någonsin har tittat på Sagan om Ringen eller Star Wars och verkligen velat vara med om liknande fantastiska upplevelser (utan att nödvändigtvis vara i någon på riktigt livshotande situation för det) så har du nog något djupt inom dig som vill ut och lajva.

Känns det fortfarande lite läskigt trots det som lockar? Det är förståeligt! Lajv ligger oftast utanför det som det vardagliga livet brukar innehålla. Vi har alla varit där! Men lajv kan sammanfattas som att du tar på dig annorlunda kläder och tillsammans med andra låtsas som att det pågår häftiga saker i omgivningen. Ingen förväntar sig att du ska spela perfekt eller prestera hela tiden. Det roliga är stämningen som vi skapar tillsammans, och möjligheten att få spela precis det som en själv tycker är roligt.

Ett tips är att åka med någon som redan har lajvat eller åka med andra som har lajvat lika lite som du! Vi har sett grupper av personer som aldrig lajvat förut som haft superkul på sitt gemensamma första lajv, men även folk som kört helt ensamma första gången och som stakat ut sin egna fantastiska upplevelse.

Vi arrangörer pratar mer än gärna med dig som har frågor och funderingar om allt detta, och ingen fråga är för simpel eller för konstig!

Om du väl har bestämt dig för att lajva så råder vi dig att läsa "Lathund för Packlista"!

Exempel

Sam är en ny lajvare och har valt att spela ett gäng Irori med sina kompisar som också är nybörjare. Det känns lite läskigt och svårt att spela men Sam har lyckats få en rolig jargång med sitt gäng i och med att de är lite smågalna uppfinnare och har målet att hitta nya spännande material på den okända ön Vyrdö. Plötsligt så börjar några andra lajvare att högljutt bråka med varandra, två Senatorer som hör till två olika hus. Den ena senatorn, en dramatisk Yrm, slänger upp händerna i luften och går raskt från platsen. Sams kompis lutar sig nära och viskar: "Hördu! Jag tror jag hängde med vad bråkat handlade om! Dom verkar bråka om en resurs, men du vet den här skattkartan som vi hittade? Som kanske leder till en källa med isgranit? Vi kanske kan göra en överenskommelse?" Sam nickar, och med bultande hjärta så blir Yrmen ikappsprungen.

"Ursäkta mig min gode Yrm, men jag tror att jag har en lösning på ditt problem, givet att vi skulle kunna få en besvärjelse utförd i utbyte..."